10 راهکار برای ارتقای اعتمادبهنفس زبانآموزان
در بین مهارتهای زبانی، مهارت سپیکینگ (Speaking) جز پرکاربردترین مهارتهای روزانه است. بنابراین بسیاری از زبانآموزان با مراجعه به مراکز آموزشی یا اساتید زبان، خواهان کسب مهارت مکالمه به زبان انگلیسی هستند. تعداد زیادی از آنها، علیرغم یادگیری تکنیکها، لغات، گرامر و ساختارها همچنان توانایی کمی برای سخنگفتن به زبان انگلیسی دارند و یکی از علتهای اصلی این اتفاق، پایین بودن اعتمادبهنفس فرد برای سخنگفتن به زبان انگلیسی است. از اینرو معلمها با بالابردن اعتمادبهنفس زبانآموزان میتوانند نقش مهمی در پیشرفت آنها داشتهباشند. بههمینمنظور، در ادامه راهکارهایی برای افزایش اعتمادبهنفس در زبانآموزان ارائه خواهد شد:
- هر انسانی اگر احساس ارزشمندی کند و توجه کافی دریافت نماید، اعتمادبهنفس بیشتری از خود نشان خواهدداد، انگیزه بیشتری پیدا خواهدکرد و احساس مهمبودن خواهدداشت. بنابراین معلمها با توجهکردن به زبانآموزان خود، حمایت کردن، ایجاد حس ارزشمندی و مهمبودن در آنها، میتوانند اعتمادبهنفس زبانآموزان را ارتقا بخشند.
- ایجاد یک محیط دوستانه که تکتک زبانآموزان در آن حس امنیت و راحتی داشتهباشند، در بالابردن اعتمادبهنفس نقش بسزایی دارد. محیط پرتنش و پراضطراب طبیعتا در زبانآموزان، استرس و ترس ایجاد میکند و عملکرد آنها را کاهش میدهد.
- معلمها باید زبانآموزان خود را ترغیب به سوالپرسیدن کنند. سوالپرسیدن باعث میشود زبانآموزان حس مسئولیتپذیری درقبال یادگیری خود پیدا کنند و نهتنها پاسخ آنچه گیجشان کرده را بیابند، بلکه اعتمادبهنفس بیشتری برای برقراری تعامل و پرسشوپاسخ نیز پیدا کنند.
- رابطه بین معلم و زبانآموز (rapport) ازجمله فاکتورهای مهم دیگر در روند یادگیری است. هرچه معلم و زبانآموز رابطه بهتری در عین احترام و حفظ حریم خصوصی یکدیگر داشته باشند و بین آنها اعتماد وجود داشتهباشد، زبانآموزان بیشتر احساس توانمندی و شایستگی میکنند و خلاقیت بیشتری از خود نشان میدهند.
- تشویق از سوی معلم، در زبانآموزان ایجاد حس خودباوری و توانمندی میکند و به آنها برای ادامه راه انرژی بیشتری میدهد. این حسمثبت ایجادشده در زبانآموزان، اعتمادبهنفس آنها را افزایش میدهد و در طولانیمدت تغییر چشمگیری ایجاد خواهدکرد.
- اعتمادبهنفس خود معلم و عشق و علاقه آنها به تدریس و شغلشان نیز عامل مهم دیگری است که بر اعتمادبهنفس زبانآموزان اثر میگذارد. بدیهیاست معلمی که دائما به دانش و تواناییهای خود شک میکند، نمیتواند در زبانآموزان اتکایبهنفس و خودباوری ایجاد کند. بنابراین بهعنوان یک معلم که دورههای تدریس کافی گذرانده، فیلترهای استخدامی را رد کرده و توانسته این شغل را احراز کند، به خود و تواناییهایتان باور داشتهباشید و این حس را نیز به زبانآموزانتان منتقل کنید.
- از راهکارهای دیگر برای ارتقا اعتمادبهنفس زبانآموزان، کار گروهی و دونفره میباشد. قراردادن آنها در گروههای دو یا چندنفره، باعث میشود تا آنها در کنار افرادی با تواناییهای مشابه قرار بگیرند و احساس خجالت از اشتباهکردن نداشتهباشند چراکه همه آنها اشتباه میکنند. تعامل و همکاری بین آنها نیز تشویقشان میکند تا ترس کمتری داشتهباشند و به یکدیگر فرصت صحبتکردن بدهند، ایدههای خود را با هم به اشتراک بگذارند و از یکدیگر یاد بگیرند. البته معلمها باید درنظر داشتهباشند که درهنگام گروهبندی فرد پرحرف را با یک فرد خجالتی همگروه نکنند و افراد را طوری کنار هم قراردهند که مطمئن باشند به یکدیگر شانس صحبت کردن و مشارکت کافی میدهند. بهتراست اعضای گروه به تناوب تغییر کنند تا همه زبانآموزان باهم ارتباط بهتری برقرار کرده و محیط دوستانهتری بسازند.
- بهعنوان یک معلم، نحوه درست تصحیح اشتباهات (error correction) را یاد بگیرید و در زمان صحبت زبانآموزان برای هر کلمه اشتباه، صحبتشان را قطع نکنید. در زمان درست و ضروری تصحیح را انجام دهید. اگر برای هر اشتباه، کلام زبانآموز را قطعکنید، اعتمادبهنفسش را برای صحبتکردن از دست خواهدداد.
- صحبت در مورد خودباوری و توانمندی زبانآموزان و تلاش برای ایجاد نگرشمثبت در آنها کمک میکند تا در خود این طرزفکر را شکل بدهند که به تواناییهای خود ایمان داشتهباشند و بپذیرند که آنها میتوانند – فقط اگر بخواهند.
- و در نهایت، تکرار و تمرین زیاد. تمرین، مادر مهارتهاست. هرچه شما مطالب را بیشتر مرور و تمرینکنید، تسلط زبانآموزان بیشتر شده و راحتتر سخن میگویند.
درباره آرین فلاح
به معلمها و علاقمندان تدريس انگليسى كمك مىكنم معلمهاى بهترى شوند، تدريس موثرتری داشتهباشند و درآمد بيشترى كسب كنند.
نوشته های بیشتر از آرین فلاح
دیدگاهتان را بنویسید